Navštíveno 7746x

Řeším skladbu podlahy kde mám od hrubé po čistou 20cm. Na spodek bude 2×4cm XPS 100Z na tom systémovka Varinova a Rehau trubky podlahového topení průměr 17mm (dohromady cca. 50mm) a v chodbách dlažba na kterou je třeba počítat kolem 12mm. Vychází mě to kolem 5,5cm na beton což prý stačí a teď co zvolit?
1.Klasika beton kterej dělají ručně a skletujou to takovým tím tácem (Líbí se mě stálost oproti anhydritu, ale prý hrozí riziko nerovností hlavně uprostřed místností – propadlina)
2.Anhydrit (Moc se mě nelíbí z hlediska stálosti když třeba někde rupne voda - sádra se rozpadne)
3.Cemflow (Údajně nějaký nový cementový litý potěr, ale dražší a nevím přesně složení aby to nebyl jen nějaký vylepšený anhydrit - zná někdo?)
Druhý dotaz je na PVC/lino. Vůbec netuším jakou značku a po čem koukat když to jde na podlahové topení (ano není to nejoptimálnější hlediak prostupu/izolace tepla, ale dlažbu chceme jen na chodbách a koupelna/WC). Někde dokonce straší s tím, že v PVC jsou různé látky co škodí zdraví (něco jako ftaláty apod.). Poradíte po čem koukat ideálně ve 4m roli?
K tomu linu: hodně ted pokladame Gerfloor a lidi si to dost chválí .
Neuvažoval jsi o vinylu, vypadá jako plovoučka a netrpí jejímy neduhy .
já mám přes podlahovku beton a žádná propadlina se nekoná , chce to asi šikovnýho kořeňa.

rover: Jen pro laiky jaký je v tom rozdíl? Lino beru jako obecný pojem pro ty v rolích (potřebujem 4m) a teď jsem někde viděl, že to lepí z plátů, ale tam mám strach, že se to časem bude rozlepovat, odchlipovat.
jura.j: Tak nemyslím lavor půl metru, ale prostě pár mm to udělá, takže pak pod to musíš řešit samonivelační stěrku. Na druhou stranu vlnitě jde udělat i anhydrit. Mám z toho docela strach, je to po dlouhé době zas věc co neovlivním a každej to dnes dělá na kšeft honem honem a kvalita nic moc :-/
Mám všude anhydrit........a bohužel se právě konala i prasklá voda - špatně provařené kolínko.........neměl jsem pocit, že by to anhydrit poškodilo - už jenom tím, že defakto trubky byli ve vrstvě s izolací a defakto anhydrit nad němi a mezi izolací a anhydritem natažena plachta, takže se voda k anhydritu nedostala. Já jsem pro anhydrit, už kvůli perfektnímu zatečení a lepšímu přenosu tepla z trubek do podlahy.
samonivelační stěrku sem nigde nedával , tak nevím.
dlažba , lino , plovůčka , bez problémů
Mam andhydrit a rek bych, ze pohoda. Chce to nechat zrat pomalu. Podle me nejvetsi vyhoda, ze zatece vsude, obtece trubku a zajisti nejlepsi prenos tepla. Zadna nehoda me nepotkala (tuk tuk tuk), ale co jsem slysel, tak prave ze tim, ze je pomerne mekkej, tak pripadna oprava je sice pruda, ale jednodussi, nez v betonu. No a nakonec, je samonivelacni, takze pak mas peknou rovinu vsude.
Mam i cemflow v garazi, tam to vypada luxusne, ale nevim, jestli to davat na podlahovku. A taky byl urcite drazsi, nez anhydrit.
Jestli máš podlahovku, tak anhydrit. Podělat se to dá samozřejmě taky, ale je to malá pravděpodobnost.
Až to vylejou, tak nevětrat a je to v klidu.
mám podlahovku, taky jsme dělali anhydrid.
Lino - zkus se podivat marmoleum apod. sice das treba 400-700 za metr, ale je to teply, prijemny, a u tech drazsich a lepsich nikdo nikdy nepozna ze to neni plovoucka. Ja docela lituju ze jsem to nedal vsude, protoze dlazba ani plovoucka se s tim neda srovnavat - nemam ale tuseni co by to delalo na podlahovym topeni.

24.07.2012, 13:53 |
Brda stejně jako Lucni.konik
Ten Gerfloor se dá vzdáleně považovat za lino , taky je v rolích o šířce jak chceš 2-6m. Typ potom podle toho kam to je a kolik to má snést zátěže.
Hodně se dává texline a dává se to navolno .
Vinyl se lepý bud ve čtvercových nebo obdelníkových profilech .
Je to dost odolný a pokud se něco někde poškodí tak se dá i slušně vyměnit je jeden kus .
Výhoda je věrnost dekorů at jde o dekor dřeva nebo dlažby, sám kolikrát čučím zda je to vinyl nebo dřevo.
Co se lepení nebo odlepování týče tak se toho neboj, pokud se povrch napenetruje a použije se kvalitní lepidlo tak se to nehne a výhoda je že to zvladneš položit i sám bez potřeby nějakýho extra vercajku....
pokud se tady teď řeší podlaha, nedávno jsem se bavil s jedním podlahářem, který pracuje v Holandsku a tam teď prý frčí v podstatě jen beton na kterém je vylitá jen naprosto čirá litá podlaha. viděl jsem pár fotek z katalogu a vypadalo to dost hezky. Pokud se to netýká tématu tak sory za OT :D

24.07.2012, 23:40 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-07-24 23:41:15
tappaja: Co ten cemflow vyšel za metr a v jaké tlouštce?
H-Honza: Musíme oběhnout nějaké firmy na podlahy a rozšiřit si obzor, znám jen ty klasický lina v rolích. Díky za tip.
rover: Super, díky za info.
BMWE30: JJ to jsem taky někde viděl, třeba jen přebroušenej beton a průhledný nátěr či co. vypadalo to zajímavě, ale na mě moc technicky a studeně do domu.
Jinak o víkendu se jedu podívat na podlahy u bratránka, tomu dělali nedávno beton na podlahovku.

25.07.2012, 06:35 |
Tea Anhydrit AE30, nejlepší na podlahovku.
Ještě jeden dotaz. V jedné nabídce se objevilo i řešení kročejového efektu. Má smysl se tím u přízemního domku typu bungalow zabývat? Pokud ano co a kam do jaké vrstvy použít?

30.07.2012, 22:58 |
Alííí Mám taky anhydrit (s podlahovkou) a pak různě dlažba / vinyl / koberec.
Alííí: Ty už máš dlažby? Hade tos mě pěkně předběhnul s těma si budu hrát až na podzim/v zimě ;))
Jinak viděl jsem ten beton a jdem do toho. I z referencí od lidí co v tom dělají a mají doma podlahovky jsem se tak rozhodnul.
Myslim, ze krocejovej hluk ma cenu resit u patra, ne u prizemniho domku.
Zajimavej efekt jsem vypozoroval, mam podlahovku vsude, kdyz boucham na podlahu pesti, nebo dupu, je to OK, ale jakmile klepnu necim tvrdym, rozlejha se to jak blazen. Od sten je to oddeleny 1cm mirelonem, takze zvoni ten anhydrit.
JJ taky si myslím že v 1NP je to nesmysl, holt to mají v nabídce zakomponované jako možnost řešení.
Jinak co říkáte na fatra click? Na jiném fóru mě to bylo doporučeno, dekory fakt mají hezké, ale nevím nevím zda je to vhodné na podlahové topení, když je to de fakto plovoučka a na spod s korkem? Sice oni píšou že ano, ale leták snese vše že?
[ Link ]

01.08.2012, 22:22 |
Alííí Tuner#2: Se první tejden v září stěhuju... :-P Neřeším totiž nic okolo baráku, jen vnitřek. S okolím si budu hrát až na jaře.
Fatra click jsem nebral, jen dlažbu a vinyl bez korku. Korek izoluje (i když ne moc), tak nechci kazit efekt podlahovky..
Alííí: tak to jsi do toho šlápnul, nechápu jak to stíháš, dávám tomu dost, veškerou dovolenou a tak daleko s tátou nejsme :-D
Něco jsem si pozjišťoval, fatra click ne právě kvůli té izolaci, takže asi ty lepené kusy vinylu + dlažba do chodeb.

02.08.2012, 22:08 |
Alííí Dlažba je už všude hotová, vinyl mi zítra přivezou na aklimatizaci, lepení 12. a 13.8.
Tak dneska jsme byli v jedné rodiné prodejně a už už jsem myslel, že je vybráno a teď jsem se na netu zas zviklal. Postupně co si o tom zjišťuju tak ustupujem od vinylu a začínáme i do společného prostoru (kuchyně, jídelna, obývák) vybírat něco ze 4m rolí. Paní byla moc ochotná, kecali jsme o tom snad hodinu a pak jsme přebírali vzorníky Tarkett, Gerfloor, Novilon, itex nebo tak nějak. Prý to jsou všechno špičkové značky a prý když chceme zvýšenou zátěž, tak jsou i tvrdá PVC. To je opravdu fakt a to lino je na omak skoro to samé co vinyl, žádné měkčené jako běžná klasika. Dokonce nám padnul jeden druh do oka (viz. foto) je to od firmy Tarkett řada Force a typ canasta 04. Má to 2,5mm s tím, že nášlapná vrstva je 0,6mm což nemá ani lacinější termofix vinyl. Super, vybráno dokonce i do ložnice. tam už dáme měkčené, nášlap 0,35mm to asi stačí a spokojenost. Cena u obojího kolem 300,- za m2
[ Link ] Jenže teď na to koukám doma a ten model nacházím jen na ruských stránkách a co teď? Je to šunt vyráběný pro rusko s ftalátama a nebo je to prostě jen model pro tu krajinu, ale výroba je pořád ve stejné fabrice včetně nezávadného složení?

02.09.2012, 04:09 |
Tendr Jsi blázen, že to řešíš.... kup si dle svýho gusta a budeš spokojenej..
Beztak tyhle lina a podobný srajdy propálíš cigárem, který se ti tam smekne... viz zkušebna bratrova, kde jsme tyhle věci dávali.

02.09.2012, 09:14 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-09-02 09:14:46
Tuhle odpověď nechápu a už mě tyhle keci vyloženě se*ou... Typický český přístup a takhle se chovaj ve většině i dělníci/prodejci. Pak se nedivme, že se sem čím dál víc tlačí čína, žereme prakticky všechno s Ečkama a přestáváme být soběstační... Uff ulevilo se mě, jdu dělat.
P.S. řeším to proto, že čekáme přírůstek a rozhodně nechci do domu nějakou sračku co bude vylučovat škodlivé ftaláty. Navíc u nás doma nikdo nekouří a platí přísný zákaz i pro návštěvy.
Trošku asi pozdě, ale mám doma pár týdnů vinyl, tak postřehy k tomuto typu podlahy - je velmi tichý, tvrdý, odolný, ALE studený. Hned vedle něj mám podlahu z nějakého tvrdého jádra s malou asi 2mm dřevěnou vrstvičkou nahoře a ta je naprosto výrazně teplejší, ten rozdíl je vcelku obrovský. Vinyl bych dal jen tam, kde je potřeba odolnost a nebude se chodit naboso.
Tak máme doma všude vinyl a studený to rozhodně není oproti plovoucce. Naopak chodím doma jen na boso.
T2: český přístup je tak trochu i hledat kvalitní krytinu kolem 300/m2...pokud to teda nemáš na WC apod. Shodou okolností řeším to samé a po konzultacích počítám s alespoň 600/m2
Rajdlos - tak nevím, možná máš nějakou levnou plovoučku nebo naopak drahej vinyl. Já mám plovoučku asi za 1300 za metr a ta je teplejší oproti vinylu naprosto neskutečně, minimálně o takových pět stupňů a to není celodřevěná. Vinyl mám nějakej normální Thermofix asi za 450 na metr. A na vinylu zůstat naboso stát (resp. sedět u PC) déle než čtvrt hodiny nejde, nohy mrznou.
to Tuner#2: sic offtopic ale musim vyjádřit silný souhlas :(
Mr.Scully: Od koho jsi měl termofix a kdo ho pokládal? Dávali i stěrku pod něj a kolik stál m2 i s pokládkou? Díky.
vinyl musí být v podstatě jako lino a to je rozhodně teplejší než plovoučka pokud jde o aplikaci na podlahovém topení. U tchána mám na porovnání lino, dlažbu a plovoučku což je suveréně největší izolant.
crestik: Nevybírám krytinu za 300/m2 osobně jsem hodně chtěl vinyl právě kvůli tomu, že je tvrdší, obecně silnější nášlapná vrstva, věrnější dekory atd. Ale když je lino, které je de fakto úplně to samé, nášlap dokonce 0,60mm oproti 0,40 u tremofixu tak nevím proč ne??? Ovšem pokud jsi tady opět přišel jen rýpat, tak táhni odkud jsi přišel...

02.09.2012, 21:45 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-09-02 21:51:25
Pokud by nějaká dobrá duše znala Tarkett a jejich sortiment a nebo podobné lino od jiného světového výrobce, tak sem s ním.... Včera jsem našel, že se to sem dostává asi přes Jutex ze Slovenska.
T2: nechal ses zlákat cenou a "papír snese všechno" parametrem -> typické čecháčství ;-)
Jelikož jsem s tím taky trávil nějaký čas, tak jsem si udělal závěr, že 95% jde cenově rozdělit: <500 ekonomické nenáročné podlahy typu baumax a kaufland, 500-1000 použitelné podlahy, tebe a tvojí náročnost a preciznost by uspokojily >1000/m2 za cokoliv typu "role", tedy PVC (lino, vinyl...) nebo Marmoleum. Nech si vyrolovat ten tvůj 2mm zázrak za 300, a pak si nech vyrolovat něco třeba 4-5mm, cenově to sice bude jinde, ale jsem si jistý, že rozdíl poznáš ;-)
PS v podobném duchu: a reaguj na "crestik" až zas ze mě nebudeš mít hlavu v zadnici :-*
No, tak k tomu bych se přisral taky :o)
Mám zkušenosti s plovoučkou a linem.
PVC - Novilon (myslím, že Nova (to lepší) - 540 Kč/m2, paměť fungovala (byt už je prodán).
Bohemia PVC (nebo nějak podobně) - 400 Kč/m2 - drží už 4 roky v bytě v kuchyni, která je průchoďák.
Lino z Hornbachu za 330 Kč/m2 - 4 roky v bytě na chodbě a absolutně bez problémů, není na to vidět abslutně nic.
No a teď lamináty:
Balterio - velkoformát. Stálo to přes 1000 kč/m2, vypadalo to nádherně, bohužel se podlaha rozjela neskutečným způsobem - opravilo se to, celá podlaha se musela přeskládat. Po 4 letech to bylo tak poškrábaný, až mě přecházel zrak - tato značka mi nesmí nikdy do baráku. Podlahu za 30 litrů jsem po 4 letech vyhodil a nahradil hodně podobným dekorem z OBI - je to Kronopol, takže z těch levných ta lepší- Stála původně 290 Kč/m2 a světe div se, po 2 letech je jak nová a drží.
Ono kvalitní podlaha a kvalitní podlaha je rozdíl.
Nebudu hledat podlahu jen kvůli tomu, že když je to drahý, musí to být kvalitní.
Udělal jsem si zátěžovej test - na stavbě do chodby na dlažbu jsem položil asi 2m2 plovoučky z OBI - je to Kronopol. Chodí se po tom v botách s pískem, v botách od lepidla, cementu, spárovaček a ono to není skoro vidět. Jezdil jsem přes to i s kolečkem (vozil jsem na něm drobnosti ke kuchyňský lince a podobný kraviny) - prostě ta podlaha není poničená ani v tomhle těžkým skoro průmyslovým provozu.
A ještě k tomu: to, že podlaha u nás stojí 800 Kč/m2 ještě neznamená, že taky tolik stojí - v DE polovina, v Polsku hodně podobně.
To je jak se vším. Malá země velký ceny. Já za rok a půl stavby kupuju všechno sám. Českou firmu po těch zkušenostech, co mám na svůj barák nenechám šáhnout, kdybych tam měl chcípnout.
A ještě s čecháčkovským přístupem :o).
Mě tohle vždy dokáže pobavit, jak si obchodníci stěžují, jak nemají tržby, jak se neprodává, jak jsou lidi vychcaní a podobně.
Já si říkal vždycky, že aspoň budu kupovat český výrobky, dám vydělat český firmy.
Po zkušenostech, který mám, nedám český stavební firmě ani kousnout. Kdybych tam měl ty kameny štípat rukama.
Kdybych si nechal srát na hlavu v podobě různých pokoutných nabídek, které jsem obdržel, dneska by mě ten barák stál o milion korun víc - ne, ne a ne, prostě přemrštěný ceny v českých obchodech dál snášet nebudu.
Tuner - AB interiér, sídlí na Roudné. Poté, co mi podlahu částečně zkurvili "experti" z Lignacolor (kteří sice byli neskutečně slušní, opravdu parádní přístup - ale stěrku vylejvali asi poprvé v životě), tak jsem zkusil tuhle firmu. Cena: za metr Thermofixu asi 400-450, za metr stěrky 350, pokládka 100. Plus drobnosti, plus DPH.
crestik: Jaký zlákat, jaký papír snese všechno? Ty už to fakt nehul, každý slušný výrobek má technický list a navíc síla nášlapné vrstvy jde s vinylem velice snadno porovnat v řezu pouhým okem stejně tak jako tuhost materiálu třeba zkoužkou nehtem. Jak říkám ve všem to vyhovělo a dekor z té haldy vzorků nám taky padnul do oka.
Jinak dnes jsem volal do Tarkettu a je to PVC pro Rusko a snad i z Ruska. Byla mě doporučena řada pro EU i jeden obchod kde ho mají. Už mám doma půjčený vzorník a síla nášlapné vrstvy je dokonce 0,7mm a dle recenzí není problém ani dlouhodobá zátěž v kanceláři kolečkovým křeslem. Cena je jen o chlup vyšší a to 328,-/m2 + 300,- stěrka + 100,- práce. Asi je rozhodnuto.
Mr. Scully: Já byl v podlahářství na Doudlevecké, ještě zítra objedu dvě firmy. Díky.
Jen pro info, nivelačka PCI od BASF je kvalitní? Sehnal jsem solidní firmu co dělá za slušný peníz a dělá výhradně s tímhle materiálem.
Jinak rozhodnuto 4m role Tarkett Supreme plus s nášlapnou vrstvou 0,7mm což může závidět leckterý vinyl a už ve třech obchodem nám byl doporučen, navíc ho doporučil i kamarád co dělá podlahy na Moravě. Ne vše je o ceně jak se tady crestik snažil naznačit...
Nivelčku neznám, nicméně pokud s tím dělají a drží záruku, tak bych to neřešil.
Spíš jde pak o provedení, dobře zpenetrováno atd. Kdyby někde byly nějaký mikrovarhánky (může se stát) tak ať to ještě přemáznou takovou special stěrkou, protože proti světlu je to na lině vidět.
Taky pak samozřejmě aby nebyly nějaký výstupky (dobrý strhnout brusem).